Uuteen museoon aikakone

Helsingin kaupunginmuseo avaa 13.5.2016 uuden museokokonaisuuden Senaatintorin kulmalla, Sederholmin talossa ja sitä ympäröivissä vanhoissa rakennuksissa. Museoksi yhdistetään lähes puolikas kortteli vanhimman Helsingin ytimestä Torikortteleista. Yksi museon ehdottomista vetonauloista on Aikakone, uusinta teknologiaa hyödyntävä tila, johon kuka tahansa voi astua sisään ja kokea menneisyyden Helsingin.

”Varmasti jokainen on joskus haaveillut oikeasta aikakoneesta. Museo aikoo toteuttaa tuon haaveen”, sanoo Aikakone-projektia luotsaava Mirella Lampela Helsingin kaupunginmuseosta. Tavoitteena on luoda elämys, joka loistaa myös kansainvälisessä vertailussa.  Yhteistyökumppanina on ohjelmistoyritys Futurice, joka tuo projektiin osaamisensa palvelusuunnittelusta ja uusimmista teknologisista ratkaisuista.

Tulevaisuuden teknologia saapuu museoon

Uuteen kaupunginmuseoon rakennetaan tila, johon astuessaan kävijä pujahtaa elävään ja todentuntuiseen menneisyyden Helsinkiin – erilaiseen, mutta samalla tuttuun. Pääroolissa on tarinankerronta ja se, millaisia ajatuksia, tunteita ja muistoja kävijässä herää.

”Teknologia on yhä enemmän siirtymässä laitteista tiloihin ja ympäristöihin. Tämä projekti on erityisen kiinnostava juuri siksi, että se luotaa tätä suuntausta”, sanoo Risto Sarvas Futuricesta. Samalla keskiöön nousevat laitteiden sijaan ihmisten väliset kohtaamiset ja yhteys menneeseen.

Tällä hetkellä Aikakone on prototyyppivaiheessa. Lopulliset ratkaisut käytettävistä teknologioista tehdään myöhemmin tänä vuonna.

Kaupunkilaiset mukana 

Aikakone-projektissa on hyödynnetty Futuricen vankkaa palvelumuotoiluosaamista. Kaupunkilaiset ovat olleet mukana kaikissa vaiheissa kyselyjen ja erilaisten haastattelujen kautta. Aikakoneen prototyyppejä ja mahdollisia teknologisia ratkaisuja pääsi testaamaan ja kommentoimaan Paluu tulevaisuuteen -tapahtuman yhteydessä 21.10.2015. Yhdessä tekeminen jatkuu, kunnes valmis Aikakone avataan toukokuussa 2016.